Gjutpanne bröd del 1
Nu går det undan ute!
Snön och isgatan försvann i princip över natten 👍
Och där hoppar jag raskt över till nästa ämne, brödbak 😋
Nu när all mat blivit så dyr är det väldigt lönsamt att baka sitt eget bröd, och framför allt godare.
(nu struntar vi i att elen oxå är svindyr 😏)
Ikväll ska vi göra knådfritt gjutpanne bröd.
Ja just det, jag skrev vi och inte jag. För visst hänger ni på!
Inget klet o klabb, inget knådande, och man kan slänga i det man har hemma.
Vi blandar degen, eller smeten kan man säga, ikväll.
Sen jäser den i lugn och ro över natten.
Nu kör vi:
Gjutpanne bröd
Grundrecept
6 dl kallt vatten
2 ärtstora bitar jäst
1 msk salt
2 msk honung
600-625 g vetemjöl, det går bra att byta ut en del till grövre mjöl.
Valfritt tillägg
En näve solrosfrön
En näve pumpafrön
En halv näve linfrön
Russin
Rivna morötter
Eller något annat gott
Rör ihop vatten och jäst i en stor bunke.
Tillsätt salt, honung och mjöl.
Rör ihop ordentligt.
Häll i de valfria tilläggen om du vill ha det, och det vill du nog, gott! 😊
Rör ihop igen, konsistensen ska vara som gröt, ganska lös.
Lägg över ett lock o låt jäsa över natten, minst 12 timmar.
Så fortsätter vi imorgon.
Inga fler ingredienser, men du behöver några timmar för det ska jäsa en gång till 🙂
#baka #bröd