Godaste Chokladbollarna

Förra veckan gjorde jag chokladbollar och eftersom de blev goda så lägger jag upp receptet här (då delar jag med er samtidigt som det sparas, bra sätt att hitta receptet igen) 😋

Det speciella är att det är första gången som jag hittat ett recept som innehåller choklad, annars är det ju faktiskt inte chokladbollar utan en annan slags boll 😏

#Chokladbollar 15 st (jag gjorde dubbel sats, måste ju provsmaka hela tiden så att det inte blir fel 😁)

200 g smör, eller margarin, kylskåpskallt
6,5 dl havregryn
2 dl socker
5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk oboypulver, (kan uteslutas)
2 msk grädde, ovispad
40 g mörk choklad (jag tog 50-60 g 😋)
2 msk bryggkaffe, kallt
Kokos eller pärlsocker, att rulla i

1
Börja med att mäta upp havregryn, socker, kakao, vaniljsocker och oboypulver i en bunke och blanda.

2
Mixa alla de torra ingredienserna i en matberedare. Mixa i ungefär 30 sekunder, beroende på hur finfördelat du vill ha det.

3
Tärna smöret och lägg i en rymlig bunke. Tillsätt de mixade ingredienserna.

4
Smält chokladen.

5
Häll ner den varma chokladen, det kalla kaffet och den ovispade grädden i chokladbollssmeten. Blanda ihop till en jämn smet. Om smeten blir för lös, ställ den en stund i kylen.

6
Forma till jämna bollar och rulla i kokos eller pärlsocker.

Tips! Om du använder kokos, rosta den snabbt i panna för att få ännu mera kokos-smak.

Chokladbollarna kan förvaras i kylen upp till 3 veckor (stor risk...😄), och i frysen upp till tre månader.

Recept av Björn Nilsson