Lussekatter
Trött på torra bullar?
Nu har jag testat ett nytt sätt att baka lussekatter, med den japanska bakmetoden Tangzhong.
Och dom blev mycket saftiga och goda! 😋
Skillnaden på vanliga lussekatter och dessa är att man börjar med att sjuda ihop mjölk, mjöl och saffran.
Då får man in mer vätska i degen och bullarna blir saftiga och håller sej så längre.
Sen har man inte i så mycket jäst, så de får längre jästid.
Det påverkar ju oxå smaken och konsistensen 😊
Norska Elin Vatnar Nilsen har skrivit en hel bok om Tangzhong, den ska jag kolla upp.
Så här gör vi:
#Lussekatter
ca 20 st
Ingredienser:
Steg 1:
40 g vetemjöl (eller special) (2/3 dl)
200 g mjölk (2 dl)
50 g saffran
Steg 2:
450 g vetemjöl (eller special) (ca 7,5 dl)
90 g strösocker (1 dl)
20 g färsk jäst
200 g kall mjölk (2 dl)
75 g kallt smör i tärningar
1 tsk salt
Övrigt
1 ägg till pensling
russin (blötlagda)
Instruktioner:
1. Häll 2 dl mjölk, 40 g mjöl och saffran i en gryta och värm under omrörning tills det tjocknar.
Kyl ned, och sätt den gärna i kylskåpet sedan med locket på.
Nu kan du göra något annat en stund, jag gick ut till ladugården 🐏🐑🐓🐥🪿🦆😁
2. Nu kan du lägga ner "stuvningen" i bunken till din köksmaskin och slänga i mjöl, socker och mjölk, smula i jästen.
Kör degen i 15 minuter innan du tillsätter smör och salt.
Kör degen i 10 minuter till.
Ja, den ska gå så länge 🙂
(glutentest: ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara vara väldigt elastiskt och kunna bli tunn, annars får man köra lite till)
3. Låt degen vila i bunken i 10 minuter.
4. Gör sedan lussekatter av degen, och det vet väl alla hur man gör 😉
Lägg katterna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 2-2,5 timmar.
Jag satte mina ovanpå ugnen den sista halvtimmen, och det gillade dom 😊
5. Sätt ugnen på 225 grader (200 i varmluftsugn)
6. Pöta i russinen i lussekatter na och grädda i 8-10 minuter tills de har fått fin färg.
Vispa upp ägget under tiden så du kan pensla bullarna när de kommer ur ugnen.
7. Lägg lussekatterna på galler och linda in dom lite gosigt sådär i kökshanddukar 🤗
Låt dem sedan bli helt kalla, innan du stoppar dom i påsar.
Bilden på resultatet 😋