Lussekatter

Lussekatter! 
Bättre sent än aldrig som dom säger 😁

Jag bakade dessa för 3 dagar sedan, och de är fortfarande mjuka, fluffiga och saftiga!

Är det fler än jag som har förmåga att göra torra små krumelurer? 😏
Prova då att göra dessa, jag förmodar att det har att göra med den ansenliga mängden smör (så att köra i en assistent är att föredra pga klabbig deg)

Nu följde jag inte riktigt receptet, skriver inom parentes vad jag ändrade 🙂

Magnus Johanssons (köket.se)bästa tips för saftiga lussebullar:

Till 40 st
🙂(32 fick jag) 
Mortla saffranet med lite socker och låt ligga i en skvätt vodka eller konjak i gärna en månad innan för att få ut mer smak
🙂(jag hällde saffranet i lite rödvin dagen innan, man tager vad man haver 😉)

Blötlägg russinen så att de inte torkar ut lussebullarna.
Se till att alla ingredienser är rumstempererade.
Smält inte smöret! Arbeta in rumsvarmt smör istället

Fördeg
500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
500 g vetemjöl special [ca 8 dl]
40 g jäst
200 g strösocker (drygt 2 dl)
1 g saffran, som fått dra i konjak eller vodka
🙂(eller 🍷) 

Tillsätt detta efter första jäsningen
1 tsk salt
500 g vetemjöl special [ca 8 dl]
🙂(Njä, det räckte med 300 g ungefär) 
200 g smör, rumstempererat (om osaltat öka mängden salt i receptet något)

Dekoration
russin, blötlagda i vatten (helst över natten)

Till pensling
ägg, uppvispat

Fördeg
Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
🙂(min jäste 50 minuter, glömde bort tiden 🙈) 

Efter jäsning
Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg.
Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget.
🙂(jag knådade in en drös med russin oxå)
🙂(och i några knådade jag in chokladknappar😋) 

Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 1-2 timmar beroende på om ni har kallt degspad eller rumsvarmt.
🙂(2 timmar jäste mina. Katten Love klampade runt på bakduken vid halvtid, men de reste sej igen 😺) 

Grädda lussekatterna i 210 grader varmluft i ca 5-8 minuter, pensla med uppvispat ägg efter bakningen.
🙂(200 grader i 8-9 minuter i min ugn)

Kul när det blir bra 😊
För igår var en mindre lyckad dag.
Jag skulle göra engelsk fudge, det blev klistrig kola.
Flickan gjorde cornflakekakor, brände fast i botten på grytan.

Men vi äter glatt upp det ändå, lite klabbig eller bränt, vad gör det?
Här slängs inget, vi är ju ändå smålänningar 😁